یکی از شبکههای محبوب و جذاب بلاک چین، اتریوم (Ethereum) است که به عنوان یک شبکه غیرمتمرکز شناخته میشود؛ این شبکه قدرتمند امکانات متنوعی مانند معاملات راحت، عرضه اولیه توکنهای نوپا، وامدهی غیرمتمرکز، استیکینگ و بازیهای کریپتویی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
علاقهمندان به این شبکه پرداختهای خود را انجام میدهند و یا برای اتریومهای خود را بلوکه میکنند تا بتوانند وام بگیرند و پرتفوی تازهای داشته باشند. در ادامه با ما همراه باشید تا شبکه جذاب Ethereum را در سیگنالیپتو بیشتر بررسی کنیم.
شبکه اتریوم چیست؟
اتریوم بستر بلاکچینی امن و گستردهای است که به صورت غیر متمرکز طراحی شده است؛ این شبکه به عنوان دومین شبکه بلاکچینی شناخته میشود و به توسعهدهندگان امکان اجرای برنامههای غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند را میدهد. Ethereum اکوسیستم قدرتمند و ابزارهای متنوع را در اختیار توسعهدهندگان و برنامهنویسان قرار میدهد.
با رشد و بلوغ این بلاکچین، توسعهدهندگان میتوانند از امکانات بیشتر این شبکه بهرهمند شوند. بنابراین کیفیت تجربه کاربری بهتری برای کاربران عادی فراهم میکند. کاربران میتوانند با استفاده از کیف پولهای دیجیتالی و کیف پول های سرد از جمله سختافزاری دارایی خود را در این شبکه ذخیره و نگهداری کنند.
از جمله کیف پولهای این شبکه را میتوان Metamsk، Argent، Rainbow معرفی کرد. این پایگاه قدرتمند به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا بتوانند از این شبکه برای اجرای برنامههای غیر متمرکز استفاده کنند.
گستردگی شبکه اتریوم، توسعهدهندگان را تشویق میکند تا به گسترش برنامههای خود در این شبکه بپردازند. این شبکه با استفاده از تکنولوژی بلاکچین، بستری جذاب برای اجرا برنامهها و انجام تراکنش ها شناخته میشود. توکن بومی این شبکه اتر است که با نماد ETH شناخته میشود.
تاریخچه اتریوم
سازنده شبکه اتریوم، ویتالیک بوترین برنامهنویس نابغه و خلاق است که در سال ۲۰۱۴ توانست ایده این شبکه را به مرحله اجرایی برساند. این شبکه در سال ۲۰۱۵ راهاندازی شد و کار خودش را شروع کرد. Ethereum با هدف غیرمتمرکز ایجاد شد و خدمات مختلفی را در اختیار کاربران قرار میدهد.
ویتالیک بوترین برای گسترش و آپدیت این شبکه تلاش فراوانی کرده است و در سال ۲۰۲۱ نسخه تازهای از اتریوم بر مبنای الگوریتم اجماع بلاکچین اثبات سهام کارش را آغاز کرد. این شبکه امروز با دشواریهایی مانند کارمزد بالا و سرعت پایین مواجه شده است و به زودی باید آپدیت تازهای از آن ارائه شود.
اتریوم از شبکه ERC-20 پشتیبانی میکند و بستری مناسب برای اجرای قراردادهای هوشمند است. کاربران این شبکه میتوانند از طریق اعتبار سنجی اعتبار سهام (PoS) برای انجام تراکنشهای خود تشویق شوند. این ارز دیجیتال در ۲۴ می ۲۰۲۴ ارزش آن حدود ۳۷۰۰ دلار بوده است.
ارز دیجیتال اتریوم به دلیل نوسانات بازار امروز در ۱ می ۲۰۲۵ به قیمت ۱۸۰۰ دلار کاهش پیدا کرده است و تحلیلگران معتقدند به دلیل قدیمی شدن شبکه و استیکینگ توکنهای Ethereum، قیمت آن افت شدیدی را تجربه کرده است. بنابراین تیم توسعهدهنده این شبکه باید آپدیت تازهای از این شبکه ارائه دهد.
شبکه اتریوم چطور کار میکند؟
این شبکه قدیمی و قدرتمند بسیار مورد توجه کاربران قرار گرفته است و اهداف آن اداره شدن به شکل غیرمتمرکز است که انتقال و دریافت دارایی به سادگی انجام میشود. این شبکه توسط کامیپوترهای متعددی کنترل میشود که تراکنشها و ساخت بلاکهای جدید را مدیریت میکنند.
به هر کدام از این کامپیوترها یک نود و یا گره گفته میشود که امنیت و غیرمتمرکز بودن شبکه را تضمین میکنند. هر چه تعداد گرهها و نودها بیشتر باشد در واقع کارکرد این بلاکچین بیشتر میشود. در ادامه با نحوه کارکرد شبکه اتریوم بیشتر آشنا میشویم.
قراردادهای هوشمند
شبکه اتریوم بستری جذاب برای راه اندازی و اجرای قراردادهای هوشمند است؛ قراردادهای هوشمند به سادگی فضای کافی برای مشارکت کاربران فراهم میکنند و میتوانند فرصتهای مناسبی برای رایگیری، فرصتهای سرمایهگذاری و… را فراهم میکنند.
قراردادهای هوشمند از کدهایی تشکیل شدند که فرمانهای مختلفی را به طور خودکار به اجرا درمیآورند. میتوان گفت که شرایط این قراردادها از قبل تعریف شده است و در نهایت به اجرا درمیآیند. از طریق این قراردادها واسطهها حذف میشوند و هزینههای جانبی کاهش مییابند.
کاربران و مدیران حذف میشوند و به طور نامحدود قابل اجرا هستند و در واقع نهاد خاصی در آن دخالت ندارد. قراردادهای هوشمند در بستر بلاکچین مزایای فراوانی دارد که میتوان به ایجاد پروژههای تازه و توکن، وامدهی، مبادلات غیرمتمرکز و… اشاره کرد. به این ترتیب دیگر نیازی به بنگاههای اقتصادی کمرنگتر میشود و مدلهای تجاری جدید و سادهتر موجب تحول صنایع شده است.
برنامههای غیرمتمرکز (dApps)
برنامههای بلاکچینی غیرمتمرکز یکی از بخشهای جذاب و مهم شبکه اتریوم محسوب میشود؛ این شبکه به کمک dApps میتواند قراردادهای هوشمند را به سادگی قابل اجرا کند و بدون نظارت و واسطه امکان اجرا و راهاندازی آن وجود دارد.
برنامههای غیرمتمرکز به سادگی قابل اجراست و نیازی به تایید دولت، سازمان و نهاد خاصی ندارد. مکانیسم غیرمتمرکز dApps امکان ساخت و اجرای انواع برنامهها را فراهم میکند و شفافیت و امنیت بالایی دارد. در حال حاضر برنامههای غیرمتمرکز پروژههای لایه یک مانند سولانا و لایه ۲ اتریوم مانند پالیگان، آوالانچ و… از جمله بسترهای پرطرفدار توسعهدهندگان و کاربران به شمار میرود.
برنامههای غیرمتمرکز جایگزین مناسبی در امور مالی، بازی، شبکههای اجتماعی، مدیریت زنجیره تامین و افزایش نقش کاربران در شبکه و تقویت نوآوری نسبت به صنایع سنتی است.
الگوریتم اجماع
نودها و گرههای اتریوم در ابتدا کارش را با الگوریتم اجماع اثبات کار شروع کرد و برای افزایش سرعت پردازش و کاهش هزینهها به الگوریتم اجماع سهام تغییر پیدا کرد. الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) سرعت کمتری دارد و هزینه اولیه و مصرف انرژی بالایی دارد. بنابراین کاربران برای استخراج هم به دردسرهای گرانی و هزینه گزاف تامین تجهیزاتی مانند کولر، کابلکشی و… مواجه میشدند.
اما الگوریتم اثبات سهام (PoS) تعداد مشخصی کوین شبکه و سپردهگذاری یا استیک کردن را امکانپذیر میکند. بنابراین هزینه کمتری دارد و راهاندازی آن سادهتر است. همچنین مصرف انرژی در این الگوریتم نسبت به الگوریتم اثبات کار بسیار کاهش پیدا کرده است.
ماشین مجازی اتریوم (ٍٰEVM)
میتوان گفت که ماشین مجازی Ethereum محیطی امن و جذاب است که برای اجرای قراردادهای هوشمند در اتریوم به کار میرود. این ماشین مجازی یک کامپیوتر غیرمتمرکز است که به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا کدهای پیچیده دلخواه خود را اجرا کنند.
ماشین مجازی EVM محیطی امن را تضمین میکند و از چندین زبان برنامهنویسی پشتیبانی میکند. ماشین مجازی اتریوم به معنی Ethereum Virtual Machine است که مخفف حروف اختصاری EVM است. این سیستم پردازشگر بومی Ethereum به توسعهگران اجازه ایجاد قراردادهای هوشمند را میدهد.
برنامهنویسان با استفاده از زبان برنامهنویسی سالدینی میتوانند برنامههای غیرمتمرکز خود در این بستر پیادهسازی کنند. همچنین این کدها در کامپیوترها قابل خواندن است و از طریق آن کاربران میتوانند ارتباط برقرار کنند و به ساخت کیف پول دیجیتالی بپردازند.
میتوان گفت که این ماشین از چندین زبان برنامهنویسی پشتیبانی میکند و برای پشتیبانی از سیستم غیرمتمرکز اتریوم وجود این مکانیسم پیچیده الزامی است.
آپدیت و ارتقای اتریوم ۲
با توجه به مشکلات و کمبودهایی که در شبکه اتریوم وجود داشت، آپدیت این شبکه با هدف مقیاسپذیری بیشتر، امنیت و پایداری شبکه ایجاد شد. این ارتقا موجب تغییر شبکه از اثبات کار به اجماع اثبات سهام شد و زنجیرههای سهام افزایش توان عملیاتی تراکنشها را بهبود بخشید.
ظرفیت شبکه افزایش یافت و کارمزد شبکه را کاهش داد. همچنین انتقال شبکه Ethereum از اجماع اثبات کار به اجماع اثبات سهام، مصرف انرژی را کاهش داد و اکوسیستم اعتبار سنج غیرمتمرکز را ارتقا داد. اتریوم دو مجموعه از زیرساختهای تازه در این شبکه بود که به طور کلی این شبکه را متحول ساخت.
ارتقای آن یک تغییر اضافی بود که کارمزد تراکنشها را افزایش میداد و همچنین نرخ عرضه اتریوم کاهش یافت و این موضوع باعث کاهش نرخ تورمی شبکه شده است.
کاربردهای اتریوم
اتریوم کاربردهای متنوعی دارد و امکانات فراوانی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. این شبکه بلاکچینی به دنبال نوآوری و مدیریت مالی و زنجیره تامین بوده است و بنابراین کاربردهای متنوعی دارد. در ادامه به کاربردهای شبکه Ethereum بیشتر میپردازیم.
برنامههای غیرمتمرکز DeFi
یکی از کاربردهای مهم اتریوم را میتوان شبکه دیفا معرفی کرد؛ برنامههای غیرمتمرکز در بستر اتریوم اجرا میشود و نسبت به سیستمهای مالی سنتی امکان اجرای برنامههای غیر متمرکز وجود دارد. شفافیت، تغییرناپذیری، مقرونبهصرفه بودن و ایمن بودن از ویژگیهای برجسته این شبکه غیرمتمرکز به شمار میرود.
کدهای این شبکه باز هستند و امکان توسعه برنامهها را به توسعهدهندگان میدهد. دیفای به سادگی امکان اجرای قراردادهای هوشمند در بستری امن و راحت را فراهم میکند و کاربران میتوانند از این بستر برای وام گرفتن و یا وام دهی استفاده کنند. در واقع این پلتفرم به کاربران اجازه میدهد تا وامدهی و استقراض را با استفاده از ارزهای دیجیتال تجربه کنند.
استیبل کوینها
یکی از بسترهای امن و جذاب برای ایجاد استیبل کوین های محبوب در دنیاست! اتریوم به ایجاد استیبل کوینهای فیات کمک میکند. استیبل کوینهایی که پشتوانه ارزی مانند دلار آمریکا دارند و استیبلهایی که پشتوانه طلا دارند و استیبلهای الگوریتمی در این بستر میتوانند ایجاد شوند.
این نوع ارزهای دیجیتال اکوسیستم پوشش ریسک دارد و تریدر ها میتوانند دارایی خود را از نوسانات بازار حفظ کنند. بنابراین ذخیره باارزشی برای کاربران به شمار میرود. همچنین یک ارز پایدار و جهانی برای کاربرانی است به ارزهای فیات علاقهمندند. ارز فیات محیطی امن برای سرمایهگذاری کاربران محسوب میشود.
این نوع ارزهای دیجیتال در بستر اتریوم امکانات ترید های سریع و راحت در هر نقطه از دنیا را فراهم میکنند. همچنین در زمانهای بیثباتی اقتصادی و سیاسی، دارایی افراد از نوسانات احتمالی حفظ میشوند و ارزش سرمایه افراد کاهش پیدا نمیکند. میتوان گفت که امروزه بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال در دنیا ارزهای مختص خود را دارند مانند بایننس کوین که ارزش هر عدد کوین آن معادل یک دلار است.
توکنهای غیرقابل تعویض NFT
بستر اتریوم بستری مناسب برای توکنهای غیرقابل تعویض NFT فراهم میکند؛ آثار هنری که جایگزینی ندارند و به عنوان دارایی ارزشمند ایجاد میشوند. میتوان گفت که NFT مجموعهای از داراییهایی مانند آثار هنری، املاک، کلکسیون ها، آیتمهای درون بازی است.
شبکه اتریوم محبوبترین شبکه بلاکچینی است که امکان معامله و ایجاد NFTها را فراهم میکند. این توکنهای ارزشمند نیاز به بستری امن و شفاف دارند که به سادگی معامله شوند و افراد به راحتی بتوانند از این آثار ارزشمند دیدن کنند. انتقال و مالکیت داراییهای بلاکچینی در بستر اتریوم انجام میشود.
به طور مثال Crypto Kitties از جمله مجموعههای NFT است که گربههای دیجیتالی را دربرمیگیرد. کاربرد این فناوری به سرعت رشد کرده و مخاطبان بسیاری طرفدار این توکن های ارزشمند هستند. کمپانیهای مطرح مانند Ubisoft، LVMH و سایر توکنهای ارزشمند در این بستر ایجاد میشوند و به فروش میرسند.
هویت آنلاین SSI
یکی از کاربردهای مهم شبکه بلاکچینی اتریوم وجود هویت آنلاین است؛ کاربران از این طریق میتوانند هویت دیجیتالی داشته باشند و دسترسی به خدمات متنوع در این بستر را تجربه کنند. سیستمهای احراز هویت سنتی دچار مشکلات و نواقص بسیاری میشوند و امکان دسترسی غیرمجاز و سرقت اطلاعات کاربران وجود دارد.
اما هویت دیجیتالی کاربران امنیت بالایی دارد و کنترل آن به طور خودکار انجام میشود و دادهها در بلاکچین اتریوم ذخیره میشوند. تنها صاحبان دادهها به آن دسترسی دارند و به راحتی میتوانند با دیگران به اشتراک بگذارند. بنابراین SSI بستری مناسب برای سیستم رای دادنَ، خدمات مالی، اشتغال، مراقبتهای سلامتی و… را فراهم میکند.
شاردینگ چیست؟
شارد به فرآیند تقسیم بلاکچین به چند بلاکچین دیگر گفته میشود؛ اعتبارسنجی بلوکها در هر شارد به صورت مستقل انجام میشود و به عنوان یک کل، شبکه میتواند تعداد بیشتری از تراکنشها در هر زمان پردازش کند. تعداد بیشتری از تراکنشها در هر زمان پردازش میشود و اتریوم ۲ هم اکنون ۶۴ زنجیره شارد دارد.
تراکنشها در شبکه این بلاکچین با سرعت ۶۴ برابر بیشتر از اتریوم ۱ پردازش میشود. اعتبار سنجیها در Ethereum به صورت تصادفی و منظم شاردها جابهجا میشوند. در واقع هدف از این عمل کاهش دستکاری تراکنشها از سمت هکرهاست.
آشنایی با مزایای اتریوم
اتریوم ویژگیهای متنوعی را برای کاربران به همراه داشته است و علاقهمندان به این شبکه توانستند تجربه تازهای از دنیای بلاکچین داشته باشند. جامعه توسعهدهندگان و علاقهمندان به غیرمتمرکز بودن شبکه، توانستند تجربههای تازهای در این شبکه داشته باشند. در ادامه با مزایای Ethereum بیشتر آشنا میشویم.
غیرمتمرکز بودن (Decentralized)
یکی از ویژگیها و مزیتهای برجسته اتریوم را میتوان غیرمتمرکز بودن آن معرفی کرد؛ پس هیچ سازمان و شرکت ثابتی به این شبکه نظارت و دسترسی ندارد و کسی نمیتواند آن را مدیریت و کنترل کند. بنابراین افراد و سازمانهای خاص نمیتوانند تراکنشها را نظارت کنند.
به طور کلی از اهداف بلند مدت شبکه بلاکچین غیرمتمرکز بودن آن است که قراردادهای هوشمند به سادگی بتوانند اجرا شوند و کاربران به یک اندازه در این بستر سهم داشته باشند. غیرمتمرکز بودن شبکه تضمین میکند که تمام تراکنشها و دادهها به صورت شفاف و تغییرناپذیر در بلاکچین ثبت میشوند و امکان دستکاری در آن وجود ندارد.
امنیت شبکه
شبکه اتریوم امنیت بالایی دارد و تمام تراکنشها و قراردادهای هوشمند در این بستر در دفتر کل توزیع ثبت میشود. بنابراین شفافیت آن بسیار بالاست و امکان کلاهبرداری و فساد مالی به حداقل میرسد. هر کسی میتواند صحت تراکنشها را تایید کند و الگوریتمهای پیچیدهای امنیت و شفافیت شبکه را تضمین میکنند.
ویژگیهایی مانند استفاده از مکانیسمهای اجماع، رمزنگاری و رمزگذاری شبکه مانع از حملات سایبری و کریپتوجکینگ میشوند.
اکوسیستم رو به رشد
اتریوم یک اکوسیستم پر رونق و رو به رشد است که مدام گسترش مییابد و امکان پرورش اکوسیستم را فراهم میکند. ماهیت متنباز بودن این اکوسیستم موجب نوآوری و همکاری بیشتر میشود و در نتیجه پروژهها، پروتکلها و ابتکارات بیشتر در این بستر میشود.
توکنها و برنامههای غیرمتمرکز مبتنی بر اتریوم بسیار شناخته شده است و کاربران و سرمایهگذاران بسیاری را در سراسر دنیا جذب کردهاند. این شبکه اکوسیستمی در حال رشد دارد که فضای بلاکچین را میتواند رهبری کند و روی پروژههای دیگر اثرگذار است.
استانداردهای اتریوم
استانداردهای ERC-20 برای توکنهای قابل تعویض و ERC-721 توکنهای غیرقابل تعویض مانند NFT مورد پذیرش کاربران قرار گرفته است؛ این استانداردها به حفظ دارایی کاربران در بلاکچین اتریوم کمک کرده و به طور گستردهای مورد پذیرش قرار گرفته است.
تبادل و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز و پلتفرمهای مختلف، توسعه و ادغام اپلیکیشن ها را سادهتر میکند و موجب ارتقای سیستم مالی میشود.
معایب اتریوم
اگر چه اتریوم یک شبکه قدرتمند و شناخته شده است اما هنوز با محدودیتهایی روبروست؛ سیستم این ارز دیجیتال بی نقص نیست و نسبت به رقیبان خود عقب افتاده و دیگر مانند قبل اقبال عمومی به او روی نیاورده است. به همین دلیل مانند گذشته قیمت آن رشدی نکرده و به عنوان لیدر آلتکوینها نبوده است. در ادامه به معایب این شبکه بیشتر میپردازیم.
سرعت پایین
پروتکلهای اتریوم و بیت کوین غیرمتمرکز سرعت کمی دارند و با اینکه Ethereum سرعتی حدود دو برابر شبکه بیتکوین دارد اما هنوز هم نسبت به سایر شبکههای بلاکچینی کم است. برای کاهش هزینههای کارمزد تراکنشها، باید پرداختها و انتقالا مالی با سرعت بیشتری انجام شود.
همچنین با افزایش ترافیک شبکه، سرعت تراکنشها کاهش پیدا میکند و موجب افزایش هزینهها نیز میشود. بنابراین این شبکه باید به طور گستردهای تغییر کند و در جهت غیرمتمرکز بودن گامی تازه بردارد. سیستمی که سرعت بالاتری داشته باشد و هزینههای آن کاهش پیدا کند.
محبوبیت بیشتر پروژههای DeFi موجب افزایش ترافیک در این شبکه شده است و در نتیجه هزینههای کارمزد افزایش پیدا میکند. در اکتبر ۲۰۲۰ ترافیک این شبکه افزایش پیدا کرده است و هزینهها کارمزد برای کاربران افزایش پیدا کرده است.
قیاسپذیری پایین
شبکه اتریوم به دلیل تراکنشهای بالا و افزایش کاربران سرعتش افت کرده است و به همین دلیل میتوان گفت از هدف اصلی خود یعنی بهبود مقیاسپذیری، دور شده است. بنابراین تراکنشها با تاخیر بیشتری روبرو میشوند و کارمزدها افزایش مییابند.
قیاسپذیری به غیرمتمرکز بودن شبکههای بلاکچین کمک بسزایی میکند و از جمله اهداف بلند مدت این فناوری است. به همین دلیل اتریوم ۲ به میدان آمد تا تراکنشها سرعت بیشتری داشته باشند و مقیاسپذیری بهتر شود.
با حذف واسطهها سرعت بستر شبکه افزایش پیدا میکند و در اتریوم لایه دو تلاش بیشتری برای حذف کنترل و نظارت شده است و پردازشها خارج از زنجیره اصلی انجام میشود. شاید با آپدیتهای جدید مشکلات این شبکه بیشتر از پیش حل شود و بتواند به جایگاه گذشته خود برسد.
هک شدن شبکه
در سال ۲۰۱۶ هکرها توانستند به این شبکه نفوذ کنند و از ضعف و مشکلات قرارداد هوشمند MakerDAO برای سرقت اتریومها استفاده کردند. به همین دلیل این شبکه با مشکلات فراوانی روبرو شد.
البته امروز این مشکل برطرف شده و شبکه اتریوم دیگر در معرض چنین سرقتی قرار نگرفته است. اما هنوز باید به بحثهای امنیتی این شبکه پرداخت تا دست هکرها از دارایی سرمایهگذاران کوتاه شود.
زبان برنامهنویسی سالیدینی
تنها زبان برنامهنویسی سایدینی در شبکه اتریوم کاربرد دارد و برنامهنویسان برای توسعه برنامه و توکنهای خود باید به این زبان مسلط باشند. این زبان برنامهنویسی بسیار نوپاست و به همین دلیل افراد کمتری از دانش و مهارت کافی برخوردارند.
توسعهدهندگان باید قراردادهای هوشمند را به زبان جدیدی رمزنگاری کنند و نوشتن قراردادهای هوشمند تنها با زبان برنامهنویسی سالیدینی امکانپذیر است. با توجه به وابستگی امنیت و آسیبپذیری برنامهها به تسلط برنامهنویسان، میتوان گفت که در این صورت امنیت و کارایی قراردادهای هوشمند تحت تاثیر قرار میگیرد.
در سایر شبکههای بلاکچینی استفاده از سایر زبانهای برنامهنویسی امکانپذیر است و توسعهدهندگان به سادگی میتوانند به توسعه و طراحی اپلیکیشن مورد نظر خود بپردازند. به طور نمونه کاردانو در تلاش است تا با استفاده از زبان برنامهنویسی مارلوی راهاندازی قراردادهای هوشمند را سادهتر کند.
تفاوتهای کلیدی اتریوم و بیت کوین
اتریوم دومین شبکهای بود که بعد از بیتکوین توانست جایگاه خود را به دست آورد و موجب پیشرفت فناوری بلاکچین شده است. با این حال مقایسه این دو شبکه خالی از لطف نیست و در بخشها و زیربخشها باهم تفاوتهای کلیدی دارند.
تفاوت در اهداف
بیتکوین با مفهوم ذخیره ارزش و دارایی طراحی شده است و تراکنشهای آن بر پایه همتابههمتاست و بر امنیت بیشتر تمرکز دارد. اتریوم یک پلتفرم قابل برنامهریزی است که از قابلیتها و امکانات خود را فراتر میرود و به گسترش شبکه میپردازد.
زمان تولید بلوکهای Ethereum نسبتا کوتاهتر است و امکان تایید سریعتر تراکنشها وجود دارد. همچنین این دو شبکه مکانیسم متفاوتی استفاده میکنند. در ابتدا Ethereum هم مانند بیتکوین براساس الگوریتم اجماع اثبات کار راهاندازی شد و کاربران میتوانستند با استفاده از کارت گرافیک اتریوم استخراج کنند.
اما امروز این شبکه تغییر کرده است و از الگوریتم اثبات سهام استفاده میکند. این تغییر با هدف بهرهوری بیشتر، کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینهها انجام شد.
کاربردها
بیتکوین با هدف تراکنشهای همتابههمتا، مقاومت در برابر دستکاری و کاهش نرخ تورم طراحی شده است. کاربرد آن در پرداختها، حوالهها و سرمایهگذاریهاست. اما اتریوم کاربری متفاوتی دارد.
اتریوم اکوسیستمی گسترده از برنامهها غیرمتمرکز مانند پلتفرمهای وامدهی DeFi، بازارهای NFT و سازمانهای خودکار غیرمتمرکز پشتیبانی میکند. شبکه Ethereum راهحلهای نوآورانه در صنایع مختلف دارد و سعی میکند تا توسعه بیشتر برنامههای غیرمتمرکز را فراهم کند. بسیاری از معاملهگران و تحلیلگران Ethereum را طلای دیجیتال و بیتکوین را نفت دیجیتال میپندارند.
ساز و کار اجماع
از جمله تفاوتهای بیتکوین و اتریوم را میتوان نحوه تایید تراکنشهای این دو شبکه معرفی کرد. هر دو شبکه به طور غیرمتمرکز عمل میکنند ولی بیتکوین از روش اثبات کار (PoW) استفاده میکند و کاربران و ماینرها به کمک توان محاسباتی و برق تراکنشهایشان تایید میشود و بلاکهای جدیدی روی آن ثبت میشود. از این طریق امنیت شبکه بالا میرود و از طرفی هم هزینه تقلب هم بیشتر میشود.
شبکه اتریوم از روش اثبات سهام (PoS) بهرهمند میشود و کاربران با بلوک کردن مقدار مشخصی توکنهای Ethereum میتوانند در تایید تراکنشها مشارکت داشته باشند. کاربران برای اعتبار سنجی باید حداقل ۳۲ واحد اتر را در این شبکه قفل کنند. روشی که امنیت شبکه را تامین میکند و فعالیتهای مخرب را به حداقل میرساند زیرا که کاربران باید اکثریت اعتبار سنجهای شبکه در اختیار داشته باشند که هزینه بالایی دارد.
قراردادهای هوشمند
از جمله تفاوتهای اساسی بیتکوین و اتریوم را میتوان قراردادهای هوشمند معرفی کرد؛ قراردادهای هوشمند نرمافزاری به صورت خودکار اجرا میشوند و بدون نیاز به واسطه به طور خودکار راهاندازی و اجرا میشوند. اما بسیاری از کاربران از محیطهای جذاب غیرمتمرکز این قراردادهای هوشمند بهرهمند میشوند.
این قراردادهای هوشمند کاربردهای متفاوتی دارند و هر کدام به نوعی اعتماد کاربران را به خود جلب کردهاند. اجرای آنها به کدهای برنامهنویسی وابسته است که کاربران به کمک آن میتوانند به فعالیتهای امور مالی بپردازند.
اهداف آینده
اکوسیستم Ethereum به سرعت رشد میکند و محبوبیت آن برای ایجاد اپلیکیشنهای غیرمتمرکز بسیار بالاست. حوزههای محبوب دیفای، NFT، بازیهای کامپیوتری به شدت مورد استقبال و علاقه کاربران قرار میگیرد و این شبکه به واسطه شاردینگ مقیاسپذیری خود را افزایش میدهد.
بیتکوین تغییراتی در راستای ارتقای تپ روت (Taproot) برای فعالسازی قراردادهای هوشمند تجربه میکند و شبکه لایتنینگ بیتکوین به عنوان پروتکل لایه دو توسعه یافته و تراکنشها را خارج از این زنجیره انجام داده است که سرعت شبکه را افزایش میدهد. بنابراین هر دو این شبکهها آینده روشنی دارند و موجب بحثهای جذاب و مهمی در آینده میشوند و سیستم مالی دنیا را تغییر میدهند.
تفاوت بیتکوین و اتریوم | |
اتریوم | بیت کوین |
پلتفرم غیرمتمرکز بر پایه رایانه توزیع شده | شبکه بلاکچینی همتابههمتا |
قراردادهای هوشمند با انعطافپذیری بالا | قراردادهای هوشمند محدود |
زبان برنامهنویسی سالیدینی | زبان برنامه نویسی اسکریپت و کلریتی |
مصرف انرژی پایینتر از بیتکوین | مصرف انرژی بالا |
مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) | مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) |
ساختاری پیچیده با امکانات بیشتر | ساختاری ساده و مقاوم |
نقشه راه آینده اتریوم
آینده شبکه Ethereum تنها به بهروز رسانی آن بستگی دارد و آپدیتهای بیشتر در راستای افزایش امنیت، گسترش شبکه، همکاری با پروژههای بزرگ و… نقش اساسی در روند رشد و پیشرفت این شبکه دارد. در ادامه با برخی از اهداف اتریوم در آینده بیشتر آشنا میشویم.
بهروزرسانی و بهبود شبکه
ارتقای شبکه اتریوم موجب بهبود مقیاسپذیری و امنیت بیشتر شبکه میشود و تجربه کاربری بهتری برای کاربران خود میسازد. به طور مثال استفاده گسترده از پروتکلهای لایه دوم مانند آربیتروم میتواند هزینه تراکنش های این شبکه را کاهش دهد. در نتیجه تداوم به روز رسانی موجب میشود تا این شبکه در آینده هم جایگاه خود را فظ کند و نسبت به سایر بلاکچینها جایگاه خود را حفظ کند.
اپلیکیشنهای غیرمتمرکز dApps
از بخشهای پرطرفدار شبکه اتریوم پروژههای غیرمتمرکز (dApps) است که در کوتاهمدت باید پیشرفتهای بزرگی در حوزه مالی، بازیهای بلاکچینی و توکنهای غیرقابل تعویض داشته باشد. از این طریق این شبکه میتواند مشوق جذب کاربران جدید باشد. نوآوری در بستر قراردادهای هوشمند به افزایش تعامل میان کاربران در شبکه کمک بسزایی میکند.
حرکت و چرخش سرمایه
ETFها به بخش جداییناپذیر از این شبکه تبدیل شدند و Ethereum به کمک سیاستهای شفافتر میتواند سرمایهگذاران بیشتری را به سرمایهگذاری بیشتر در این زمینه تشویق کند. سرمایهگذاران بیشتر به معنی افزایش قیمت Ethereum است که موجب ورود نقدینگی قابل توجه در اکوسیستم DeFi نیز میشود و سود بیشتری برای سرمایهگذاران اتریوم به همراه دارد.
البته در پایان سال ۲۰۲۴ سرمایه بیشتری نسبت به ماههای قبل وارد ETFهای این شبکه شده است که باعث افزایش قیمتی قابل توجه آن نیز شد و نهادهای مالی و سرمایهگذاران بزرگ علاقه بیشتری نسبت به دارایی متبنی بر اتریوم خود نشان دادند.
اقبال سیاسی
در سال ۲۰۲۵ به دلیل ورود دوباره دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و ایجاد تحولات سیاسی تازه در جهت حمایت از ارزهای دیجیتال، میتوان به آینده این بازار امید بیشتری داشت. تحلیلگران معتقدند که با تقویت جایگاه ارزهای دیجیتال به خصوص ارزهای بزرگ مانند اتریوم قیمتهای خیلی خوبی را تجربه خواهند کرد.
دور از انتظار نیست که فدرال رزرو با به کارگیری سیاستهای انبساطی موجب کاهش نرخ بهره شود و در نتیجه تاثیر بسزایی در تغییرات قیمتی داراییهای ریسکی مانند ارزهای دیجیتال داشته باشند. تصمیمات تغییرات نرخ بهره در کوتاه مدت موجب حرکات قیمتی نسبتا شدیدی در بازار کریپتو نیز میشود.
سوالات متداول
۱. شبکه اتریوم در چه سالی شروع به کار کرد؟
این شبکه در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین راهاندازی و اجرا شد.
۲. بزرگترین مزایای Ethereum چیست؟
غیرمتمرکز بودن این شبکه موجب شده است که بسیاری از توسعهدهندگان و برنامهنویسان برای ایجاد پروژهها و توکنهای تازه از آن بهرهمند شوند.
۳. ماشین مجازی Ethereum چیست؟
محیط (EVM) یا ماشین مجازی اتریوم به محیطی گفته میشودد که امکان اجرای کد قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را فراهم میکند.
۴. عمدهترین تفاوت اتریوم با بیتکوین در چیست؟
تفاوت در الگوریتم اجماع عمدهترین تفاوت اتریوم و بیتکوین است؛ Ethereum از الگوریتم اجماع اثبات سهام پیروی میکند و بیتکوین الگوریتم اجماع اثبات کار استفاده میکند.
۵. بزرگترین چالشهای شبکه Ethereum چیست؟
به دلیل ازدحام کاربران، سرعت این شبکه افت میکند و از طرفی میزان کارمزد تراکنشها افزایش مییابد.
جمعبندی
ما در این مقاله به بررسی Ethereum پرداختیم؛ اتریوم یکی از شبکههای بلاکچینی است که توکن بومی به نام اتر با نماد ETH دارد. این شبکه بسیار جذاب و قدرتمند است و هدف آن ایجاد بستری امن و شفاف برای اجرای قراردادهای هوشمند است.
اتریوم شبکهای غیرمتمرکز دارد که پردازش تراکنشها و برنامهها در بستر آن انجام میشود. قراردادهای هوشمندی مانند سیستمهای وامدهی DeFi، توکنهای غیرقابل تعویض مانند NFT، استیکینگ و… در این شبکه به انجام میرسد و شبکهای جذاب و پیشرفته محسوب میشود.
هر چند که اتریوم با محدودیتهای متنوعی مانند افزایش ازدحام تراکنشها، کاهش مقیاسپذیری و افزایش نرخ کارمزد روبروست. اما شاید در آینده با آپدیتهای جدید این مشکلات شبکه برطرف شود و راهکارهای تازهای توسط تیم توسعهدهنده آن ارائه شود.